vrijdag, 19. september 2014 - 12:13 Update: 19-09-2014 13:25

Lichte groei consumptie, meer besteed aan duurzame goederen

Lichte groei consumtie
Foto: Archief EHF
Den Haag

Consumenten hebben in juli 0,5 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in juli 2013.

In mei en juni lagen de bestedingen ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar eerder. De stabilisatie en de lichte groei volgen op bijna drie jaar van vrijwel onafgebroken krimp. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.
 

Vooral meer uitgegeven aan voeding en diensten
Consumenten gaven in juli 1,1 procent meer uit aan voedings- en genotmiddelen dan een jaar eerder. Er werd ook meer besteed aan duurzame goederen, zoals kleding, schoenen, meubels en auto’s (0,6 procent). De bestedingen aan overige goederen, waaronder gas, waren 3,5 procent lager dan in juli 2013. Aan diensten ten slotte gaven consumenten 1,1 procent meer uit.

De bestedingen aan diensten leverden met 0,6 procentpunt ook de grootste bijdrage aan de consumptiegroei van 0,5 procent in juli. Ruim de helft van de binnenlandse consumptieve bestedingen heeft betrekking op uitgaven aan diensten. Het gaat onder meer om het betalen van de huur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en kosten voor telefoon en verzekeringen. Ook de hogere bestedingen aan voeding en duurzame goederen droegen positief bij. De afname van de bestedingen aan overige goederen remde de consumptiegroei met 0,4 procentpunt. 

Categorie: