zondag, 9. februari 2014 - 9:17 Update: 03-07-2014 0:42

Lid (13) Duitse jeugdbrandweer stak dodelijke brand Hamburg aan

Foto van brandweer zwaailicht in donker | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Hamburg

De Duitse politie heeft twee dagen na de brand in een woning waar asielzoekers woonden in Hamburg en waarbij een moeder en haar twee zoontjes omkwamen, een 13-jarige verdachte aangehouden die de brand zou hebben aangestoken. Dit melden de Duitse media zondag.

Lid plaatselijke jeugdbrandweer
Het gaat om een jongen van nog maar 13 jaar die nog maar twee maanden lid was van de plaatselijke jeugdbrandweer. Bij de fatale brand kwamen afgelopen woensdagavond een 33-jarige Pakistaanse moeder en haar twee zoontjes van 6 en 7 jaar om. Nog eens 27 anderen raakten gewond door de brand.

Bekentenis
De 13-jarige jongen zou tegenover de politie inmiddels al bij zijn eerste verhoor hebben bekend dat hij beneden in de hal van de woning een kinderwagen in brand zou hebben aangestoken. De jongen zou op jongere leeftijd in psychiatrische behandeling zijn geweest.

De brand greep vervolgens direct om zich heen en al gauw stond de hele woning in lichterlaaie. De drie slachtoffers maakten geen enkele kans meer om te kunnen ontsnappen. Zij verbleven op dat moment helemaal boven in de woning op zolder.

Getuigen
De politie wist de jongen te traceren aan de hand van getuigenverklaringen. Hij is die woensdagavond vlakbij de woning waar hij de brand had gesticht in een bus gestapt en sprak daarbij opgewonden en verward dat hij van de brandweer was en dringend naar de kazerne moest.

Videobeeld
‘Het gaat om mensenlevens’, had de jongen geroepen. De politie kon kort daarna aan de hand van videobeelden die in de bus zijn gemaakt de jongen identificeren.