maandag, 9. juni 2014 - 22:30 Update: 03-07-2014 0:35

Link plekje om uit de zon te blijven

foto van poes onder auto | fbf
Foto: fbf
Uithoorn

Nee, het is niet wat u denkt als u de foto ziet. De poes op de foto is niet aan- of overgereden, maar zoekt zondagavond in Uithoorn beschutting onder een auto tegen de zon. Ook de dieren hebben namelijk last van de warmte.

De Dierenbescherming geeft tips om het voor huisdieren aangenaam te maken, want oververhitting kan gevaarlijk en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn.

Veel huisdieren kunnen niet goed tegen warmte. Ze hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Houd hier rekening mee en neem maatregelen als de temperaturen stijgen.

Een paar praktische tips: Breng uw dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kunt u nat maken, doe dat vooral bij kop, oren, hals en poten. Zorg er wel voor dat u geen ijskoud water gebruikt; daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.

Auto
Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar de temperatuur in een auto kan razendsnel oplopen. Laat een hond bij warm weer dus nooit in de auto achter. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat hij uitdroogt. Dit kan al na tien minuten fataal zijn!

Voor honden zijn er koeltematjes en -halsbanden verkrijgbaar. Buitenhokken kunnen worden gekoeld met een nat wit laken. Voor konijnen en knaagdieren kunt u ook zelf ‘koelelementen’ maken door een plastic fles voor 2/3 met water te vullen, in de vriezer te koelen en deze bevroren (evt. gewikkeld in een theedoek) in het hok te leggen.

Provincie:
Tag(s):