zaterdag, 20. december 2014 - 11:13 Update: 21-12-2014 10:42

'Liquidaties niet te voorkomen'.

Onderwereldoorlog gaat ook in 2015 door. 'Liquidaties niet te voorkomen'.
Foto: EHF

Met een wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam in 2012 ontbrandde een onderwereldoorlog die voorlopig nog wel zal doorgaan.

Theo Hofstee, hoofdofficier van Justitie zegt in een gesprek met het ANP: 'We hebben niet het idee dat dit conflict is uitgedoofd. Het aantal liquidaties en pogingen daartoe is dit jaar fors opgelopen.'  In 2014 worden zeker zes liquidaties toegeschreven aan het conflict tussen twee groepen. In 2013 ging het om twee van zulke afrekeningen. Dit melden verschillende media zaterdag.

De onderwereldoorlog ontstond in 2012 na een verdwenen partij drugs in Antwerpen. Maar dat is niet meer de reden van de huidige liquidaties. Inmiddels zijn  er nieuwe conflicten om geld, macht en zeggenschap over de drugshandel. En waarschijnlijk is het grote onderlinge wantrouwen hierbij heel belangrijk. Hofstee vermoedt dat sommige criminelen bang zijn dat ze gevaar lopen en daarom zelf preventief maatregelen nemen door vermeende vijanden uit de weg te ruimen. Dat gaat gepaard met extreem geweld, waarbij zelfs onschuldige burgers gevaar lopen.

In het kader van de liquidaties valt regelmatig de term 'Mocro-maffia'. Maar volgens Hofstee dekt die benaming de lading niet. Hij benadrukt dat het zeker niet alleen gaat om criminelen met een Marokkaanse achtergrond, maar ook om autochtone Nederlanders en Antillianen.