vrijdag, 3. januari 2014 - 13:11 Update: 03-07-2014 0:45

Longen repareren moet in de toekomst kunnen

Foto van medisch onderzoek arts | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amersfoort

Het Longfonds zet 1,2 miljoen euro in voor onderzoek naar de mogelijkheden om in de toekomst longweefsel te kunnen repareren. Dit heeft het Longfonds bekendgemaakt.

Nederlandse wetenschappers slaan de handen ineen met buitenlandse collega’s om kapotte longen te repareren. Voor dit baanbrekende onderzoek maakt het Longfonds in 2014 voor het eerst 1,2 miljoen euro vrij: de long moet worden hersteld. “Onze longen brengen zuurstof in ons bloed, we kunnen niet zonder. Repareer je kapot longweefsel, dan red je uiteindelijk mensenlevens”, zegt directeur Michael Rutgers.

Ruim een miljoen Nederlanders heeft een longziekte als COPD, astma of een zeldzame longziekte. Elk jaar overlijden in Nederland ruim 7.000 mensen aan een longziekte. Bij COPD gaat langzaam steeds meer longweefsel verloren. “Veel patiënten zijn op den duur afhankelijk van extra zuurstof”, zegt Rutgers. “Soms is een longtransplantatie hun enige hoop.”

Onderzoek
In het buitenland zijn hoopvolle eerste stappen gezet. In wetenschappelijk onderzoek naar longziekten is Nederland één van de voorlopers. Door het Longfonds bundelen top-onderzoekers op het gebied van longziekten en van weefselherstel nu hun krachten. 

Aanjagen
“Reparatie van kapotte longen, ik geloof dat het straks kan”, zegt prof. dr. Pieter Hiemstra van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en voorzitter van de Wetenschappelijke Advies Commissie van het Longfonds. 

“Longen herstellen is complex: ze brengen zuurstof uit de lucht in ons bloed. Om dat te kunnen repareren, is onderzoek de sleutel tot succes.”In het buitenland lukte het al om voor een kind een werkende luchtpijp te bouwen met lichaamseigen cellen. 

Niet alleen
Het Longfonds wil dat kennisinstituten samenwerken. “Als universiteit kun je het niet alleen”, zegt Hiemstra. “We willen kennis bundelen. En we willen aanjagen.” De aanvragen die het Longfonds inmiddels kreeg, zijn gezamenlijk ingediend door tal van Nederlandse en buitenlandse wetenschappers. In april maakt het Longfonds bekend welke onderzoeksprojecten subsidie ontvangen.