woensdag, 13. augustus 2014 - 14:08 Update: 13-08-2014 14:21

LTO wil maatregelen tegen Russische boycot

LTO wil maatregelen tegen Russische boycot
Foto: EHF
Den Haag

LTO heeft er afgelopen maandag al bij het ministerie op aangedrongen om de bestaande mogelijkheden voor prijsinterventies in te zetten en dringt daarnaast aan op compensatie uit het bestaande Europese crisisfonds.

‘Ik doe een beroep op het kabinet om een voorbeeld te nemen aan Eurocommissaris Ciolos , die afgelopen maandag heeft laten weten dat de perziken- en nectarinetelers gecompenseerd worden. In een persverklaring stelt hij dat hij ook bereid is dit voor andere sectoren te doen als dat nodig is. Laten wij die uitgestoken hand vooral aannemen. Uiteraard begrijpen we dat er goed nagedacht moet worden over dergelijke marktinterventies, maar er is nu wel degelijk sprake van een crisissituatie. Dat rechtvaardigt deze maatregelen”, stelt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

LTO Nederland heeft er bij Economische Zaken op aangedrongen om voor de korte termijn in Nederland al maatregelen te treffen om extreme prijsdalingen van met name tomaten, paprika’s, uien en champignons te voorkomen. ‘Dat kan bijvoorbeeld door producten tijdelijk uit de markt te halen of door prijsafspraken in de keten te maken’, laat Maat weten. Ook is LTO in gesprek met de banken om te onderzoeken of er voor deze situatie speciale financieringsmaatregelen getroffen kunnen worden. Aanstaande donderdag is er in Brussel een overleg van de Europese Commissie en vertegenwoordigers van de lidstaten van de Europese Unie. 

Het overleg van afgelopen maandagmiddag tussen VNO/NCW, MKB Nederland en LTO Nederland waaraan ook staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken deelnam, is constructief verlopen. Doel van dit overleg was het inventariseren van de gevolgen van de Russische boycot en een gezamenlijke set van mogelijke maatregelen op te stellen. 

‘Het overleg is zeer constructief verlopen”, zegt Maat. ‘Er is door de verschillende sectoren inzicht gegeven over de gevolgen van de boycot en er is afgesproken om zo veel mogelijk gezamenlijk met elkaar op te trekken. Zo gaan we met elkaar deze week nog aan de slag om de exacte schade te bepalen. Dat die een veelvoud is van de aanvankelijk ingeschatte 500 miljoen euro, is duidelijk. Tot nu toe is vooral de korte termijn schade voor de verse producten in beeld gebracht, maar ook deze cijfers zijn nog onzeker. Wel is duidelijk dat sommige producten nu al te maken hebben met een prijsdaling van 75% tot 80%. Ook is de schade in de zuivel- en de vleessector groot. Daarnaast zijn er echter ook lange termijneffecten, zoals verlies van marktaandeel en verlies van de Nederlandse handelspositie. Deze effecten worden nog deze week in kaart gebracht.’

Categorie:
Provincie:
Tag(s):