zondag, 30. november 2014 - 10:05 Update: 30-11-2014 18:55

Maandag eerste uitbetaling getroffen pluimveehouders

Vogelgriep in Zoeterwoude
Foto: fbf
Zoeterwoude

Vanaf maandag 1 december zal de eerste uitbetaling van de schadeloosstelling met betrekking tot de geruimde dieren plaatsvinden aan de getroffen pluimveehouders. Dit heeft staatssecretaris Sharon Dijksma zondag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Staatssecretaris Sharon Dijksma reageerde zondag in het TV-programma Buitenhof op de nieuwe uitbraak van vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Zoeterwoude en noemde dit een 'fikse tegenvaller'. Het gaat om een bedrijf met in totaal rond 28.000 dieren waarbij vogelgriep is vastgesteld. Dit bedrijf heeft geen buitenuitloop. Het besmette bedrijf wordt zondag geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

H5-variant

Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat. Nadere analyse door het CVI moet dit uitwijzen. De verwachting is dat de resultaten van deze analyse morgen beschikbaar komen. Rond het bedrijf in Zoeterwoude wordt een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen 4 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Geen vogelgriep H5 aangetroffen op eendenbedrijven

Inmiddels is het onderzoek naar alle eendenbedrijven in Nederland afgerond. Er is geen vogelgriepvirus van het type H5 aangetroffen op deze bedrijven.

Lees alles over:
Provincie: