woensdag, 7. mei 2014 - 13:08 Update: 03-07-2014 0:36

Maastricht UMC+ krijgt speciaal kweekapparaat voor killercellen

Foto van ziekenhuis | EHF
Foto: EHF
Maastricht

Door fondsenwerving van het Kankeronderzoekfonds Limburg heeft Maastricht UMC+ sinds kort de beschikking over gespecialiseerde apparatuur om grote aantallen ‘killercellen’ te kweken.

Dit type cellen kan in de toekomst mogelijk worden ingezet in de bestrijding van kanker. Maastricht UMC+ is daarmee het enige ziekenhuis in Nederland dat deze apparatuur in huis heeft. Het Limburgse lifestylemagazine Navenant maakt het met de opbrengsten van het jaarlijkse Aspergeweekend mogelijk dat dat de kweekmachine langere tijd gebruikt kan gaan worden. Drie regionale Rotaryclubs (Maastricht Centrum, Maastricht Oost en Maastricht Geuldal) zetten zich gezamenlijk in om het verloop van het onderzoek verder te financieren.

'Natural killercellen’ zijn van nature voorkomende cellen in het menselijk lichaam. Daar is het hun taak om voortdurend virussen, bacteriën en andere schadelijke indringers te herkennen en op te ruimen. Tumorcellen vallen daar normaal gesproken ook onder. Bij kankerpatiënten is het echter zo dat eigen killercellen niet meer in staat zijn om een tumor te herkennen. Maastrichtse wetenschappers hebben daar wat op gevonden: “Namelijk door killercellen van een donor te gebruiken,” zegt onderzoeker dr. Lotte Wieten.

Honderd miljard
Eerder onderzoek toont namelijk aan dat donor killercellen wel in staat zijn om een tumor te herkennen en te vernietigen. Wieten: “Alleen heb je daar enorme aantallen killercellen voor nodig die de juiste eigenschappen hebben. Per patiënt zo’n honderd miljard. Door de kweekmachine in te zetten kan dat probleem worden verholpen.” Het apparaat, dat afkomstig is van het Duitse bedrijf Zellwerk, wordt nu voor het eerst in een academische setting getest. Het moet daarmee uiteindelijk mogelijk worden om in een tijdsbestek van drie weken voldoende killercellen te produceren om één patiënt te kunnen behandelen.

Toekomst
Tot op heden is het onderzoekers gelukt om kleinere hoeveelheden cellen met de juiste eigenschappen te kweken. “We gaan nu eerst het komende half jaar onderzoeken of we de productie kunnen opschalen,” licht internist hematoloog Michel van Gelder toe. “Afhankelijk van de resultaten van dat onderzoek kan in de toekomst gestart worden met onderzoek in de kliniek. We zijn het Kankeronderzoekfonds Limburg, Navenant en de Rotary Clubs dan ook bijzonder dankbaar dat zij dit onderzoek mogelijk maken. Zo komt het daadwerkelijk toepassen van de behandeling met killercellen bij patiënten weer een stapje dichterbij.”

Provincie:
Tag(s):