woensdag, 22. oktober 2014 - 13:35 Update: 22-10-2014 16:11

Man (62) jaar langer in cel vanwege ontkennen zedendelicten

Kinderverkrachter (62) Breda moet voorlopig jaar langer in cel blijven
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Breda

De voorwaardelijke vrijlating van een 62-jarige man, die is veroordeeld voor de verkrachting van een 9-jarig meisje in Breda in 2006, wordt een jaar uitgesteld. ‘Dit heeft de rechtbank Breda woensdag bepaald’, meldt de rechtbank woensdag.

De man was in 2009 door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar met aftrek van voorarrest. Eerder had hij ook al straffen uitgezeten voor meerdere zedendelicten. Begin oktober 2014 had hij twee derde van zijn straf uitgezeten.

Risico op herhaling

De rechtbank is van oordeel dat het risico op herhaling bij voorwaardelijke vrijlating van de man groot is, en dat dat risico nu niet genoeg kan worden ingeperkt. De man heeft zeer ernstige delicten gepleegd, die hij nog steeds ontkent. Hij weigert stelselmatig om mee te werken aan persoonlijkheidsonderzoek en behandeling. De reclassering kan daardoor geen maatregelen nemen en voorwaarden scheppen om een veilige terugkeer in de maatschappij mogelijk te maken.

De officier van justitie had een jaar uitstel van voorwaardelijke vrijlating gevraagd, zodat het komend jaar kan worden geprobeerd alsnog inzicht te krijgen in de problematiek van de man en kan worden bekeken of er voorwaarden te scheppen zijn die een vrijlating wel verantwoord maken.

Provincie: