maandag, 24. februari 2014 - 19:21 Update: 03-07-2014 0:41

Man veroordeeld voor schudden zoontje

Foto van babyvoetjes | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van babyvoetjes | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Alkmaar

Een 31-jarige man uit Koggenland is door de rechtbank in Alkmaar vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk, voor poging doodslag.

De man had op 1 april 2013 zijn destijds 5 weken oude zoon dusdanig door elkaar geschud, dat de baby zwaar hersenletsel opliep: het zogenoemde ‘shaken baby syndroom'. De uitspraak is conform de eis die het Openbaar Ministerie twee weken eerder tijdens de inhoudelijke behandeling uitsprak.

De vader, die sinds 10 september 2013 in voorarrest zit, verklaarde dat hij zijn zoon niets aan had willen doen, hem alleen had willen redden. Volgens de man werd de baby onwel in de badkamer. De man probeerde op verschillende manieren een reactie te krijgen en toen dit geen effect had schudde hij de baby uiteindelijk heen en weer. De baby reageerde weer, maar verloor later het bewustzijn. De man waarschuwde toen zijn vrouw, die 1-1-2 belde. De baby kwam op de intensive care terecht en bleek zwaar hersenletsel te hebben. Hij had hieraan dood kunnen gaan.

Deskundigen hebben geconstateerd dat de baby meerdere keren zeer gewelddadig is geschud. De officier van justitie vindt dat de man door het harde schudden, het risico heeft aanvaard dat de baby zou kunnen overlijden. Hij wist immers dat de baby zeer kwetsbaar was. Voor de baby heeft het incident grote gevolgen gehad. Hij heeft blijvend letsel aan zijn schedel, hij is slechtziend en hij heeft spasmes. Het is mogelijk dat hij nooit zal kunnen lopen.

Omdat het hier om een ernstig feit gaat met grote gevolgen voor het slachtoffer, kwam de officier van justitie tot een strafeis van 24 maanden gevangenisstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk, met aftrek van de tijd die de verdachte in voorarrest zat, met een proeftijd van drie jaar. Daaraan koppelde de officier van justitie dat toezicht van reclassering verplicht moet zijn. De rechtbank in Alkmaar heeft de man conform eis veroordeeld.

Provincie: