dinsdag, 28. januari 2014 - 17:59 Update: 03-07-2014 0:43

Mansveld wil helft afval opnieuw gaan gebruiken

Foto van afval stortplaats verbrandingsoven | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het verbranden en storten van afval moet voor de helft worden teruggebracht. Dit schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

'Afval is waardevol. Weggooien is geen optie meer. Afval kan dienen als grondstof voor een ander product', aldus Mansveld. Nu wordt jaarlijks zo’n 10 miljoen ton afval verbrand of gestort. De staatssecretaris wil dat in 10 jaar terugbrengen tot 5 miljoen ton.

VANG
In de brief licht Mansveld het programma ‘Van Afval Naar Grondstof (VANG)’ toe. Via VANG wil zij bijvoorbeeld ondernemende koplopers ondersteunen, de afvalberg verkleinen en een slimme productie van goederen stimuleren zodat deze na gebruik gemakkelijk kunnen worden ontmanteld en hergebruikt.

Op die manier wil Mansveld toewerken naar een minimaal gebruik van grondstoffen. Samenwerking met bedrijfsleven en gemeenten staat daarbij voorop.

'Ik wil dat producten milieuvriendelijk worden ontworpen zodat ze langer meegaan en beter hergebruikt kunnen worden. Zo verbruik je minder grondstoffen,' aldus Mansveld. 'De inspanningen moeten er toe leiden dat Nederland in 2020 het brandpunt is van een economie waarin nauwelijks afval ontstaat en grondstoffen optimaal worden benut en hergebruikt.'

Goed scheiden is beter recyclen
Naast duurzame consumptie zorgt recyclen voor minder afval. Om beter te kunnen recyclen, is het belangrijk dat afval goed wordt gescheiden. De staatssecretaris streeft ernaar dat in 2020 driekwart van het huishoudelijk afval en het afval van kantoren en winkels gescheiden is. Samen met gemeenten en het bedrijfsleven wil zij daar werk van maken.