dinsdag, 23. december 2014 - 19:28 Update: 24-12-2014 10:29

Marokkaanse rechtbank veroordeelt Hamza B. tot 20 jaar cel voor liquidaties Amsterdam

Hamza B. hoort levenslang eisen voor liquidaties Staatsliedenbuurt
Foto: Archief EHF
Tanger/Amsterdam

De rechtbank in Tanger heeft dinsdag Hamza B. veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf wegens dubbele moord in vereniging en poging moord op twee agenten in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam op 29 december 2012. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam dinsdagavond.

Het Openbaar Ministerie in Marokko had eerder vandaag tegen Hamza B. de ‘zwaarst mogelijke straf’ geëist voor zijn vermeende betrokkenheid bij de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in december 2012 waarbij twee Amsterdammers van 21 en 28 jaar om het leven kwamen. 

In Marokko is de zwaarste straf de doodstraf maar omdat er een verdrag van kracht is tussen Nederland en Marokko zou de strafeis worden omgezet in levenslang. Volgens het OM bestuurde Hamza B. in 2012 de auto die werd gebruikt bij de liquidatie. 

Hamza B. vluchtte na de liquidaties naar Marokko. Hier werd hij in juni 2013 op het vliegveld van Tanger opgepakt. Op verzoek van het OM in Nederland nam Marokko de vervolging van Hamza B. over. 

Daarnaast wordt B. ook verdacht van poging tot moord op twee Nederlandse motoragenten die achter de vluchtauto aanzaten. Zij werden vanuit een auto met een automatisch wapen onder vuur genomen. Doordat zij direct op de grond zijn gaan liggen zijn ze niet gewond geraakt.