maandag, 12. mei 2014 - 10:19 Update: 03-07-2014 0:36

Marokkaanse weduwen in het buitenland behouden uitkering

Foto van euro biljetten 500 en 50 | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De export van uitkeringen kan niet aan banden worden gelegd.

De kabinetten Balkenende-Bos en Rutte I hebben zich verkeken op Europese afspraken en verdragen met Marokko en Turkije.

Vrijdag verloor het kabinet opnieuw bij de Hoge Raad. Op dit moment stromen veel nabestaandenuitkeringen naar weduwen in Marokko en Turkije. Die uitkeringen zijn aan de hand van een wet van kabinet Rutte I volgens het woonlandbeginsel verlaagd. Maar volgens de rechter kan dat helemaal niet, vanwege een verdrag dat Nederland met Marokko heeft. Nu moeten de weduwen met terugwerkende kracht alsnog de volledige uitkering krijgen, plus rente. Dit schrijft de Volkskrant maandag. Lotje de Roy van Zuydewijn, advocaat van gedupeerde weduwen zegt hierover in de krant: ''Het ministerie had kunnen weten dat de wetgeving rammelde. De uitspraken van de rechter waren te voorzien',

Eerder keurde de rechter de korting op de nabestaandeuitkering die naar Turkije gaat af. Deze korting is volgens de rechter in strijd met het associatieverdrag van dat land met de EU. Over een vergelijkbare uitspraak over een korting op geëxporteerde kinderbijslag en het kindgebonden budget loopt nog hoger beroep van Asscher. Door de beslissingen van de rechter is de bezuiniging via het woonlandbeginsel vrijwel nihil.

Een jaar  geleden wees de rechter al een andere bezuiniging af. Volgens de rechter hebben ook gepensioneerden in het buitenland recht  op de toeslag die AOW'ers maandelijks krijgen. Dat is een tegenvaller van zo'n 300 miljoen.