maandag, 2. juni 2014 - 9:07 Update: 03-07-2014 0:35

Massaontslag Amstelring betekend drama voor Amsterdamse zorg en zorgpersoneel

foto van thuiszorg | fbf archief
Foto: fbf archief
Amsterdam/Amstelland

De grote Amsterdamse zorgorganisatie Amstelring heeft bij het UWV aangekondigd tot wel 500 fulltime krachten te gaan ontslaan. Dit zal misschien wel 700 medewerkers hun baan kosten en natuurlijk nog veel meer cliënten hun zorg.

Hiermee lijkt het het eerste grote massaontslag te worden in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Vakbond Abvakabo FNV vreest dat dit het begin is van misschien wel het grootste werkgelegenheidsverlies ooit in zo een korte tijd in de zorg.
Geen fiat voor massaontslag 

Voor de eerste ronde ontslagen heeft Amstelring inmiddels een ontslagvergunning voor de eerste 139 medewerkers aangevraagd bij het UWV. Abvakabo FNV vindt het massaontslag schandalig en een drama voor de medewerkers die worden ontslagen en de ouderen die hun zorg gaan verliezen. De grootste vakbond in de zorg heeft daarom ook geen fiat gegeven aan het sociaal plan dat door de zorgorganisatie werd voorgesteld. Abvakabo FNV vindt dat Amstelring veel meer moet doen om dit drama te voorkomen. Tevens lijkt het erop dat bij Amstelring missers zijn gemaakt in het management, waardoor de organisatie er financieel slecht voor staat.

Zorgmedewerker Laila van Amstelring: “Ik kan het niet geloven. De werkdruk is nu al gierend hoog en steeds meer collega’s gaan weg. Nu heb ik ook een brief ontvangen dat er voor mij ontslag is aangevraagd. Wie gaat er dan voor onze bewoners zorgen? En waar moet ik straks mijn huur nog van betalen?”
'Moordend tempo'

Amstelring is een grote zorgorganisatie met veel verpleeg- en verzorgingshuizen in Amsterdam en omgeving. Tijdens de onderhandelingen over het sociaal plan heeft Abvakabo FNV steeds aangedrongen op een zorgvuldig proces. Amstelring wilde echter in een moordend tempo overgaan tot ontslag van honderden personeelsleden. Abvakabo FNV vindt dit onverantwoord omdat de zorgbehoefte niet verdwijnt, maar de zorg zich zou moeten verplaatsen van de instelling naar de wijk. Hier zou de werkgelegenheid dus ook niet moeten verdwijnen, maar verplaatsen.

Het personeel van Amstelring voerde al verschillende malen actie tegen het dreigende massaontslag. Komende week zullen de vakbondsleden met spoed bij elkaar komen en zich beraden op vervolgacties.