zondag, 24. augustus 2014 - 21:29 Update: 25-08-2014 9:18

Medewerker WHO besmet met ebola-virus

Medewerker WHO besmet met ebola-virus
Foto: Artsen Zonder Grenzen
Sierra Leone

Voor de eerste keer sinds de uitbraak van het ebola-virus in West-Afrika, is nu ook een medewerker van de World Health Organisation (WHO) besmet geraakt met het virus. Dit meldt WHO zondag.

De WHO doet er alles aan om er voor te zorgen dat de betreffende medewerker, die wordt ingezet voor de WHO in Sierra Leone en besmet is geraakt met het ebola-virus, de best mogelijke zorg krijgt, waaronder de mogelijkheid van medische evacuatie naar een andere zorginstelling indien dit nodig is.

Internationale gezondheidswerkers zijn belangrijk in de strijd tegen ebola. Nog voordat de ebola-uitbraak begon, na jaren van conflicten, werd het gebied van West-Afrika het meest getroffen door deze ziekte omdat het te lijden had van een verzwakt en fragiele gezondheidssysteem met een tekort aan gezondheidswerkers. Voldoende extra capaciteit door internationale gezondheidsdeskundigen is essentieel voor het aanvullen van het werk van de lokale gezondheidswerkers.

Sinds het begin van de internationale reactie op de uitbraak in maart heeft de WHO bijna 400 mensen uit de hele organisatie en van de partners in het Global Outbreak Alert and Response Network (GOARN) ingezet in Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone. Het is de eerste keer dat iemand die werkt onder de auspiciën van de WHO  ziek is geworden.

Het Ebola-virus wordt verspreid door contact met lichaamsvloeistoffen en van mensen die zorg verlenen of werken met besmette patiënten is bekend dat ze een hoog risico lopen. In de afgelopen zes maanden van de uitbraak, zijn meer dan 225 locale gezondheidswerkers ziek geworden en hebben bijna 130 hebben hun leven verloren aan de ziekte die ze aan het bestrijden waren. 

WHO erkent het risico voor de gezondheid van werknemers die werken in gebieden waar Ebola heerst en neemt veel voorzorgsmaatregelen voordat ze zich inzetten om hen te helpen als eerste zichzelf te beschermen in het veld. Eenmaal daar zorgt de WHO er voor dat de werknemers toegang hebben tot het juiste medische advies en de juiste ondersteuning.

Categorie:
Tag(s):