donderdag, 2. januari 2014 - 15:21 Update: 03-07-2014 0:45

Medewerkers Marechaussees weg uit Zuid-Soedan

Foto van wachtmeester Nicole | Min. Defensie
Foto: Min. Defensie

Wachtmeester 1 Nicole van Leeuwen en adjudant Dirk Jan Leurink zijn donderdag per vliegtuig uit het Zuid-Soedanese Malakal vertrokken. Dit meldt het ministerie van Defensie donderdag.

'Het marechausseeduo was hier gestationeerd om agenten van de South Sudanees National Police Service op te leiden. Door de verslechterde veiligheidssituatie in het land kunnen zij hun oorspronkelijke taak in de deelstaat Upper Nile nu niet uitvoeren', aldus Defensie.

Beide marechaussees verbleven op een VN-compound met 12.000 ontheemden, die hier hun toevlucht hebben gezocht om aan het geweld in Malakal te ontkomen. In heel Zuid-Soedan zijn ongeveer 75.000 mensen die een veilig heenkomen zoeken op bases van de Verenigde Naties.

UNPOL
Van de Koninklijke Marechaussee werken 14 militairen op verschillende locaties in Zuid-Soedan. Samen met 4 mensen van de politie uit Nederland treden zij op als police adviser binnen de United Nations Police (UNPOL). UNPOL maakt deel uit van de United Nation Mission in South Soudan (UNMISS).

Van Leeuwen en Leurink zijn nu tijdelijk in de Zuid-Soedanse hoofdstad Juba. Daar is het redelijk rustig. De police advisers in Maridi, Nimule, Raja, Rumbek en Turalei blijven gewoon doorgaan met hun taak, het opleiden van politiepersoneel. Alleen de 2 marechaussees in Melut doen ander werk omdat het daar onrustig is. Zij assisteren bij het uitdelen van voedsel aan ontheemden.

Categorie: