vrijdag, 29. augustus 2014 - 12:56 Update: 29-08-2014 20:10

Medewerkers Universiteit van Maastricht met de dood bedreigd vanwege dierproeven

Dierproeven Labradors leidt tot doodsbedreigingen
Foto: SXC
Maastricht

Het plan om labradors te gebruiken voor proeven door de Universiteit van Maastricht heeft tot doodsbedreigingen geleid aan medewerkers.

De universiteit kwam deze week in opspraak nadat bekend werd dat honden gebruikt zouden worden voor proeven. De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) is hierop een handtekeningenactie gestart. De universiteit besloot hierop de proeven voorlopig uit te stellen. 

De Maastrichtse universiteit heeft aangifte gedaan van de bedreigingen. De anonieme bedreigingen zouden volgens ADC niet bij hun vandaan komen. 

Volgens ADC sterven er elke dag 75 proefdieren in het laboratorium van de Universiteit Maastricht. Voor 150 activisten van de Anti Dierproeven Coalitie aanleiding om maandag 1 september te demonstreren voor het laboratorium.

ADC campagneleider Robert Molenaar: 'Van de cavia tot de hond, geen enkel dier is veilig in de handen van de Universiteit Maastricht. Wij zien proefdieren als levende wezens die je dient te respecteren. De Universiteit ziet proefdieren als een gebruiksvoorwerp, een levende reageerbuis, die je weggooit als je het niet meer nodig hebt.'

Recentelijk bracht ADC het nieuws over de plannen van de Universiteit om 39 labradors te gebruiken in experimenten. 1 op de 3 honden zou al sterven tijdens de experimenten zelf. Alle overige honden worden tijdens een acht uur durend experiment afgemaakt. Meer dan 115.000 mensen tekenden de petitie tegen deze testen op www.freethelabradors.org. De Universiteit Maastricht besloot om de plannen  tijdelijk op te schorten. 'Het opschorten is voor ADC niet genoeg. Volledige stopzetting is het enige dat telt. De Universiteit heeft toestemming gegeven en kan elk moment beginnen met deze experimenten.'

Volgens de meest recente cijfers van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit werden in 2012 maar liefst 13.086 dieren gebruikt aan de Universiteit Maastricht. Het gaat hierbij om muizen, ratten, cavia's, konijnen, honden, varkens, geiten en schapen. Nog eens 14.453 proefdieren werden in 2012 afgemaakt omdat de dieren overbodig waren (zie bijlage). Het totaal aantal proefdieren bedraagt dan ook 27.539.  Dat zijn gemiddeld 75 dode proefdieren per dag aan de Universiteit Maastricht.

'Wij eisen volledige stopzetting van dierproeven en vrijlating van de dieren. Wij zijn bereid om alle proefdieren op te vangen', aldus ADC.