vrijdag, 17. oktober 2014 - 15:52 Update: 19-10-2014 13:21

Medicijn voor darmpatiënten door negatief advies niet volledig vergoed

Darmpatiënten de dupe door negatief advies voor medicijn
Foto: Archief EHF
Leeuwarden

Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft geadviseerd het enige medicijn dat eindelijk beschikbaar is voor patiënten met een onbehandelbare vorm van het Prikkelbare Darm Syndroom met constipatie (Obstipatie PDS of PDS-C) niet volledig te vergoeden. De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL) zijn verbijsterd

‘Als dit advies wordt overgenomen, blijft deze groep patiënten in Nederland, als een van de weinige landen in Europa, een passende behandeling onthouden’, aldus de bezorgde verenigingen.

Linaclotide is het eerste en enige medicijn dat in Europa specifiek is geregistreerd voor PDS-C. Linaclotide is bewezen effectief voor zowel de pijnklachten als de constipatieklachten. Het is al goedgekeurd door de Amerikaanse en Europese registratieautoriteiten en wordt reeds vergoed in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zwitserland, Spanje, Noorwegen, Zweden, Finland en Oostenrijk. 

ZIN heeft de vergoedingsaanvraag voor het nieuwe medicijn linaclotide in behandeling en heeft te kennen gegeven de wetenschappelijke visie van de Nederlandse Vereniging voor Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL) te negeren. Door het onjuiste advies van ZIN - gebaseerd op verkeerde wetenschappelijke interpretaties- zal Nederland het eerste land in Europa zijn waar linaclotide niet volledig wordt vergoed.

"Onbegrijpelijk, dit standpunt van ZIN", aldus Professor dr. André Smout, hoogleraar Neuro-gastro-enterologie en Motoriek aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). "Wij, Maag-Darm-Leverartsen, kijken al jaren reikhalzend uit naar een effectieve behandeling voor mensen die lijden aan een ernstige vorm van PDS-C. Nu er eindelijk een effectief medicijn beschikbaar is, laat ZIN, ondanks onze dringende wetenschappelijke aanbeveling, door haar advies deze chronische patiënten in de kou staan. Het middel heeft niet alleen een effect op de constipatie, maar ook - en dat maakt het middel zo bijzonder - op de buikpijn bij PDS-C. Buikpijn is het symptoom waar PDS-C patiënten het meest onder lijden."

Categorie:
Provincie: