woensdag, 1. oktober 2014 - 15:24 Update: 01-10-2014 15:35

Meer aandacht nodig voor traumaslachtoffers om PTSS te verminderen

Meer aandacht nodig voor traumaslachtoffers om PTSS te verminderen
Foto: EHF
Amsterdam

De psychische gevolgen van ongevallen en geweld worden onderschat. Uit onderzoek van het AMC onder letselslachtoffers van de traumacentra in AMC en VUmc blijkt dat 16% van alle volwassen slachtoffers en bijna 12% van de kinderen een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS) krijgt. Dit meldt VeiligheidNL woensdag.

In 2012 liepen meer dan 7 miljoen mensen letsel op door ongevallen en geweld. Ze leiden tot hoge medische- en verzuimkosten: een eerdere inventarisatie van het Erasmus MC liet zien dat voor ongevallen de psychische gevolgen in totaal even groot zijn als de helft van de ziektelast door de lichamelijke verwondingen. Snelle opsporing en gepaste nazorg kunnen de psychische gevolgen van letsels verminderen. VeiligheidNL, AMC en ErasmusMC werken samen om dit voor elkaar te krijgen.

Na ongeval niet alleen lichamelijke gevolgen
De inmiddels 12-jarige Rozemarijn werd een paar jaar geleden geschept door een auto. Ze raakte zwaargewond. Nog steeds revalideert ze. Maar niet alleen liep ze lichamelijk letsel op. Ze ontwikkelde daarnaast ook PTSS. Rozemarijn is niet de enige. 

Geschat wordt dat elk jaar 140.000 tot 200.000 letselpatiënten te maken krijgen met PTSS. PTSS is een ernstige psychiatrische stoornis die, naast onder meer angst en depressie, kan optreden na een onverwachte, schokkende gebeurtenis. Het slachtoffer kan onder andere last hebben van herbelevingen van de gebeurtenis, vermijdingsgedrag en verhoogde prikkelbaarheid. 

Zijn de klachten minstens één maand aanwezig, dan kan er sprake zijn van PTSS. Blijft PTSS onbehandeld, dan is er grote kans op bijkomende problemen als depressie, alcohol- of drankmisbruik, cognitieve of geheugenproblemen en relatieproblemen.

Klachten niet herkend
Psychische klachten na een ongeval of geweld worden vaak niet herkend, of de slachtoffers denken dat het er nu eenmaal bij hoort. Ondanks dat er goede behandelmethoden zijn, krijgen slachtoffers van ongevallen of geweld nog vaak geen behandeling omdat er geen systematische nazorg is. Ook de omgeving van de slachtoffers, bijvoorbeeld een ouder, kan last krijgen van psychische gevolgen. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):