donderdag, 5. juni 2014 - 20:31 Update: 03-07-2014 0:35

Meer betalen voor keuzevrijheid medisch specialist

Foto van ziekenhuis | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Zorgverzekeraars zijn vanaf 2016 niet meer verplicht om zorg te vergoeden van bijvoorbeeld ziekenhuizen waarmee ze geen contract hebben.

Hierover zijn de coalitiepartijen, minister Schippers, D66, ChristenUnie en SGP het donderdag eens geworden, zo meldt de NOS. Patiënten kunnen nog wel zelf hun huisarts, tandarts, fysiotherapeut, verloskundige en wijkverpleegkunidige uitkiezen. Maar vanaf 2016 bepaalt de de zorgverzekeraar naar welke specialist, psycholoog of andere behandelaar in de geestelijke gezondheidszorg iemand wordt doorverwezen.

Volgens de coalitie is het akkoord van belang 'om de kwaliteit van de zorg te versterken en de stijgende kosten in de zorg terug te dringen'. Het draait er bij het akkoord om dat de keuzevrijheid van de patiënt afhankelijk is van de prijs van zijn zorgverzekering. Hoe meer er betaald wordt, hoe meer er te kiezen valt.

In die nieuwe polis vergoedt de verzekeraar alleen behandelingen van zorgverleners met wie hij een contract heeft. Nu vergoeden zorgverzekeraars zo'n 80 procent van een zorgverlener met wie zijn geen contract hebben. Bij het afsluiten van een nieuwe polis kan worden bepaald dat daar een lagere of helemaal geen vergoeding voor volgt, waardoor de premie lager kan blijven. Dure en slechte zorg kan straks door de zorgverzekeraar worden geweigerd, maar de zorgverzekeraars moeten wel diversiteit garanderen. Daarvoor krijgen verzekeraars meer mogelijkheden om verschillende polissen aan te bieden. SGP-fractievoorzitter Van der Staaij is blij met de uitkomst en laat de NOS weten: 'Een van de punten waar we op hebben ingezet is dat de zorgverzekeraars niet vrij hun gang kunnen gaan. Zij moeten bij het inkopen van de zorg rekening houden met wensen van de verzekerden.'