vrijdag, 17. oktober 2014 - 10:05 Update: 17-10-2014 14:07

Meer dan helft Nederlanders is voor automatisch donorschap

Meerderheid Nederlanders voor automatisch donorsysteem
Foto: SXC
Den Haag

Een meerderheid van de Nederlanders (61%) vindt het een goed idee als er een systeem wordt ingevoerd waarbij men automatisch orgaandonor is. Dit blijkt uit onderzoek door EenVandaag.

Om het aantal mensen die donor is te laten toenemen, diende D66 een initiatiefwetsvoorstel in om het systeem in ons land te wijzigen naar en ‘actief donorregistratiesysteem’. Wanneer iemand op herhaald oproepen niet reageert om af te zien als donor, zal men automatisch als donor worden geregistreerd.

Een financiële prikkel is ook een denkbare optie om het tekort aan orgaandonoren op te lossen. Slechts 11 procent van de ondervraagden vindt dit een goed voorstel. Een kleine minderheid (44%) vindt dat een patiënt die als donor geregistreerd staat, voorrang moet krijgen op een orgaan wanneer deze nodig is.

Over de registratie van het donorschap bestaat nog steeds onduidelijkheid. Zo weet vier op de tien ondervraagden niet dat men kan vastleggen dat ze geen organen willen afstaan. Daarnaast weet de helft niet dat nabestaanden moeten beslissen of organen kunnen worden afgestaan. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):