maandag, 10. februari 2014 - 19:36 Update: 03-07-2014 0:42

Meer euthanasie bij patiënten met psychiatrische aandoening

Foto ministers Schippers | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

In 2013 hebben meer mensen met een psychiatrische aandoening euthanasie gekregen.

Dat schrijft minister Schippers in antwoord op Kamervragen van PvdA-kamerlid Khadija Arib. In 2013 kregen 42 mensen met een psychiatrische stoornis euthanasie, in 2012 14 mensen en in 2011 waren dat er 13. Er is dus een duidelijke toename van het aantal psychiatrisch patiënten dat euthanasie kreeg. Van de 42 meldingen die er in 2013 binninkwamen zijn er 31 beoordeeld en allemaal als zorgvuldig, aldus minister Schippers. Dit schrijft Medisch Contact maandag op de website.

Schippers denkt dat de toename van het aantal euthanasiegevallen bij mensen met een psychiatrische aandoening verklaard kan worden door  een toegenomen bereidheid van artsen tot het verlenen van euthanasie in deze gevallen. Ook denkt ze dat artsen ermee bekend zijn dat de toetsingscommissies over alle 27 gevallen uit 2011 en 2012 hebben geoordeeld dat er zorgvuldig was gehandeld. Ze stelt dat de opvattingen van artsen over de wettelijke normen zich in dat opzicht kunnen hebben ontwikkeld.

Minister Schippers ziet het bovendien als een logische ontwikkeling dat artsen steeds beter in staat zijn om te bepalen wanneer er bij een patiënt die ondraaglijk en uitzichtloos lijdt aan een psychiatrische aandoening en een verzoek om levensbeëindiging doet, sprake kan zijn van het voldoen aan de zorgvuldigheidseisen uit de Euthanasiewet.

Categorie:
Tag(s):