dinsdag, 25. februari 2014 - 10:38 Update: 03-07-2014 0:41

Meer fraudegevallen bij online betalen

Foto van internetbankieren | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Doordat er meer online wordt shopt en betaald is er ook meer fraude met creditcards en betaalkaarten.

In 2012 is voor het eerst sinds 2008 de fraude met betaalkaarten toegenomen. Uit het een rapport van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat van elke 2625 euro die betaald wordt per betaalkaart er één euro verloren gaat aan fraude. Dit schrijft de NOS dinsdag.

Hoewel de fraude beperkt lijkt, gaat het om veel geld. In 2012 betrof de fraude op een totaal van 3500 miljoen euro aan betalingen toch al gauw zo'n 1,33 miljard euro. Ongeveer zestig procent van de fraude is toe te schrijven aan betalingen waarbij de betaalkaart niet fysiek gebruikt wordt zoals bij het betalen via de post, telefoon of internet, zo schrijft de omroep. Fraude bij pinbetalingen ligt meer dan de helft lager dan bij online betalingen.

De ECB constateert dat ook in landen waar men veel moeite doet om de systemen te beveiligen er een stijging te zien is van het aan fraudegevallen. Bij het beveiligen van de systemen gaat het dan te vaak alleen om extra wachtwoorden in plaats van technieken met versleutelde en veranderende codes.

 

Categorie:
Tag(s):