dinsdag, 25. maart 2014 - 9:40 Update: 03-07-2014 0:39

Meer honger dreigt door gevolgen klimaatverandering

foto van food | fbf
Foto: fbf
Den Haag

De gevolgen van klimaatverandering kunnen de mondiale strijd tegen honger op decennia van achterstand zetten, zo stelt Oxfam Novib in haar rapport vandaag.

Graanprijzen dreigen in 2030 te verdubbelen, voor de helft veroorzaakt door klimaatverandering. Deze waarschuwing komt aan de vooravond van de IPCC-bijeenkomst ( Intergovernmental Panel on Climate Change ) in Japan waar het nieuwe wetenschappelijke IPCC-rapport gepresenteerd wordt. Dit rapport toont naar verwachting aan dat de gevolgen van klimaatverandering op de mondiale voedselvoorziening veel erger zullen zijn, dan tot nu gedacht werd.

Oxfam Novib's rapport, Hot and Hungry: How to stop climate change derailing the fight against hunger, geeft een analyse van tien belangrijke factoren die meebepalen of en hoe een land zijn bevolking kan voeden. Het rapport toont aan dat er grote verschillen zijn tussen wat overheden doen en wat zij zouden moeten doen om de voedselproductie op peil te houden terwijl de wereldbevolking blijft groeien. Dit geldt voor rijke en arme landen. De meeste risico's lopen de allerarmsten, zij zijn het meest kwetsbaar en het minst weerbaar in het weerstaan van de gevolgen van klimaatverandering.

Provincie: