donderdag, 16. oktober 2014 - 13:57 Update: 16-10-2014 13:58

Meer huisbezoeken leiden tot betere basisregistratie personen

Meer huisbezoeken leiden tot betere basisregistratie personen
Foto: fbf
Amsterdam

De kwaliteit van de Basisregistratie Personen (BRP, opvolger van GBA) is verder toegenomen. Er is voor het eerst een daling in het aantal spookburgers zichtbaar en het aantal briefadressen is verminderd. Dit komt onder andere doordat er meer en beter wijzigingen in persoonsgegevens worden teruggemeld (stijging van 11,5%) en er maar liefst 40% meer adresonderzoeken plaats vinden. Dit meldt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Huisbezoeken
Het kabinet heeft in 2013 een extra bedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld om extra adresonderzoeken en huisbezoeken uit te laten voeren door gemeenten. Hierbij wordt gecontroleerd of de registratie van het woonadres van een persoon in de BRP overeenkomt met het feitelijke woonadres. Alleen al in de maand juli van 2014 zijn er ruim 14.000 adresonderzoeken gestart; dit is 40% meer dan in juli 2013. Voor de huisbezoeken zijn door BZK risicoprofielen gedeeld met gemeenten. Deze methodiek wordt nu aan alle gemeenten beschikbaar gesteld en de resultaten worden gemonitord.

Spookburgers
Mensen die geregistreerd staan als Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW) worden ook wel spookburgers genoemd. Deze VOW’ers staan geregisteerd als geëmigreerd naar een onbekend adres buiten Nederland. Vaak klopt dat; mensen hebben nog geen adres in het land waar ze naar toe emigreren. Maar soms verblijven deze personen wel in Nederland en proberen hiermee hun belastingplichten te ontlopen. Het aantal VOW’ers steeg de afgelopen jaren met ongeveer 25.000 per jaar. Maar in het afgelopen half jaar is het aantal VOW’ers gedaald met ruim 8.000. Er zijn op dit moment 443.068 VOW’ers.