woensdag, 7. mei 2014 - 9:22 Update: 03-07-2014 0:36

Meerderheid winkeliers voor verruiming wapenwet

Foto van vuurwapen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Uit onderzoek van EenVandaag onder 1000 winkeliers blijkt dat 60 procent voor een verruiming van de wapenwet is, waardoor winkeliers onder voorwaarden een wapenvergunning kunnen krijgen.

De winkeliers willen meer mogelijkheden om zichzelf te kunnen beschermen tegen overvallers. Ruim een derde van de ondervraagde winkeliers gaf aan dat ze vanwege gevoelens van onveiligheid maatregelen hebben genomen. Dit meldt EenVandaag woensdag op de website.

Ongeveer een op de vijf winkeliers zegt in hun zaak een wapen  te hebben. In de meeste gevallen gaat het om een slagwapen, zoals bijvoorbeeld een honkbalknuppel of een ijzeren staaf. Enkele juweliers hebben een schietwapen. Volgens opiniepeiler Gijs Rademaker willen winkeliers niet massaal een schietwapen onder de toonbank, maar willen ze wel zelf meer kunnen doen tegen overvallers.

Tweederde (65%) vindt dat winkeliers ook geweld mogen gebruiken tegen overvallers, zelfs alleen al om ze te verjagen. Op dit moment kunnen zowel burgers als winkeliers vervolgd worden als ze de ‘grenzen van de noodzakelijke verdediging’ overschrijden. Eén op de vier (24%) vindt dat winkeliers alleen geweld mogen gebruiken als de overvallers dat ook doen.

Bijna 90 procent van de ondervraagde winkeliers heeft er begrip voor dat het juweliersechtpaar in Deurne een wapen in hun winkel had. Ruim 60 procent vindt dat ze niet vervolgd moeten worden voor verboden wapenbezit; drie op de tien (30%) vinden van wel. De juweliersvrouw doodde op 28 maart twee overvallers die haar man bedreigden met een vuurwapen. Het echtpaar had geen wapenvergunning en zou vervolgd kunnen worden voor verboden wapenbezit.

Gijs Rademaker  presenteert woensdagavond in EenVandag de uitslagen van het onderzoek onder winkeliers.
Aan het onderzoek onder winkeliers deden 1.000 winkeliers mee door het hele land. De winkeliers komen deels uit het EenVandaag Opiniepanel; anderen zijn door diverse belangenorganisaties en grote winkeliersverenigingen op het onderzoek gewezen.