dinsdag, 9. september 2014 - 9:09 Update: 09-09-2014 14:29

Meldingen babbeltrucs met betaalpassen meer dan verdubbeld

Utrechters melden meer over mishandeling
Foto: Archief EHF
Utrecht

In Utrecht is het aantal meldingen via Meld Misdaad Anoniem (M.) over mishandeling toegenomen, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van de anonieme meldlijn.

De meldingen over mishandeling stegen in de eerste zes maanden van dit jaar met 71% van 21 naar 36. Het publiek werd in opsporingsprogramma’s en andere media gevraagd informatie te delen over dit onderwerp. Ook uit de landelijke cijfers blijkt het belang van de inzet van opsporingsprogramma’s en andere media. Zo is dankzij de toenemende aandacht voor zogenaamde babbeltrucs het aantal tips over fraude met betaalpassen meer dan verdubbeld naar 139 meldingen.

In de opsporingsprogramma’s Opsporing Verzocht (AVRO) en Bureau Hengeveld (RTV Utrecht) was begin april aandacht voor een zware mishandeling van een man in Hoog Catharijne. Het slachtoffer kreeg onder meer een harde trap tegen zijn hoofd, waarbij hij een dubbele kaakbreuk opliep. Mede dankzij M.-tips naar aanleiding van deze uitzendingen kon de politie een 21-jarige man uit Leiderdorp aanhouden. In augustus is deze man door de rechtbank veroordeeld tot één jaar celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Provincie Utrecht
Uit een analyse van de halfjaarcijfers blijkt dat 500 meldingen betrekking hadden op de provincie Utrecht. Het aantal Utrechtse meldingen daalde met vier procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Wel werd er meer gemeld over onder andere mishandeling, moord- en doodslag en harddrugs. Landelijk ontving M. in de eerste zes maanden van dit jaar 8.100 tips (+5%).

Over de onderstaande onderwerpen werd veel gemeld met betrekking tot de provincie Utrecht.

Onderwerp                Meldingen jan t/m jun 2014
Hennepkwekerijen  141 (+36%)
Harddrugs                   98 (+8%)
Diefstal                         51 (-43%)
Mishandeling              36 (+71%)
Moord- en doodslag  18 (+157%)
*Verschil ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

Positieve ontwikkeling
Volgens Diederik Greive, Hoofdofficier bij het Openbaar Ministerie, is het waardevol dat burgers informatie over misdaadzaken delen met de politie of Meld Misdaad Anoniem. "Burgers zijn steeds meer betrokken bij opsporing van daders van strafbare feiten. 

Provincie: