woensdag, 12. november 2014 - 18:11 Update: 12-11-2014 21:30

Menselijke resten onder vliegtuigwrak MH17 gevonden

Stoffelijke resten geborgen onder vliegtuigwrak MH17
Foto: YouTube
Donetsk

Woensdag heeft een klein team van de repatriëringsmissie opnieuw stoffelijke resten geborgen op de rampplek in het oosten van Oekraïne, waar in juli vlucht MH17 neerstortte.

Het team werd begeleid door de OVSE en de SES, de lokale rampendienst. De resten werden aangetroffen op de burnsite, waar kort na de crash brand heeft gewoed.

Op de burnsite werden met behulp van een lokale kraan wrakstukken opgetild. Daaronder vonden de experts stoffelijke resten. Die zijn geborgen en zullen donderdag voor een eerste forensische check naar Charkov worden gebracht. De stoffelijke resten zullen op een nog nader te bepalen moment naar Nederland terugkeren.

‘We hebben de burnsites nauwkeurig bekeken en alle zichtbare stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen geborgen. Alles wat we hier met een klein, flexibel team konden doen, hebben we gedaan’, aldus Pieter-Jaap Aalbersberg, leider van de repatriëringsmissie. Het is niet uit te sluiten dat door weersinvloeden opnieuw stoffelijke resten zichtbaar kunnen worden.

De missie wil graag terug naar de burnsites om diepgravend forensisch onderzoek te doen. ‘De verdere werkzaamheden vereisen de inzet van zwaar materieel en meer forensisch experts. Dat is vooralsnog niet mogelijk’, zegt Aalbersberg. De locaties zijn daarom afgezet met borden. Daarop wordt gevraagd de burnsites niet te betreden. De veiligheidssituatie in het rampgebied blijft fragiel.

De missie is nog niet begonnen met het bergen van wrakstukken. ‘De gesprekken onder leiding van de OVSE lopen nog. Zolang er geen sluitende werkafspraken zijn, kunnen we niet beginnen met het bergen. De missie staat klaar om aan de slag te gaan, zodra er groen licht is’, aldus Aalbersberg.

Lees alles over: