donderdag, 18. december 2014 - 15:46 Update: 18-12-2014 21:17

Met griep onder de kerstboom. Toenemend aantal mensen met griepachtige klachten.

Nederland zit in een griepepidemie
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

De kans wordt steeds groter dat u straks met griep onder de kerstboom zit.

Het langzaam toenemende aantal mensen met griepachtige klachten de afgelopen weken is inmiddels uitgelopen op een milde griepepidemie. Afgelopen week kwamen 72 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij de huisarts. De week ervoor 52. Vooral jonge kinderen – tot 4 jaar – komen bij de huisarts met griep.

In de wintermaanden lopen veel mensen te snotteren en te hoesten. Het kan een verkoudheid zijn maar ook griep. Bij snel stijgende koorts, hoofdpijn, fikse keelpijn, hoesten, spierpijn, is de kans groot dat het griepvirus je te pakken heeft. Ook misselijkheid en diarree kunnen erbij horen. Een enkele keer kan griep zelfs leiden tot een longontsteking.

Epidemie

Het NIVEL spreekt van een epidemie als de peilstations van de NIVEL Zorgregistraties eerste lijn twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren en virologisch onderzoek het virus aantoont in neus- en keelmonsters. Afgelopen week kwamen 72 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij hun huisarts. In 18% van de afgenomen neus- en keelmonsters is in het laboratorium griepvirus gevonden, vooral A(H3N2). Een deel van deze virusstam wijkt net als in de VS iets af van het vaccin. Daardoor zijn mensen die dit jaar de griepprik hebben gekregen mogelijk minder goed beschermd tegen deze variant. Verder zijn in de monsters verkoudheidsvirus en respiratoir syncytieel virus (RSV) gevonden.

Voldoende drinken

NIVEL-onderzoeker, epidemioloog en huisarts Gé Donker: “Het gaat tot nu toe om een milde epidemie. De meeste mensen zijn er met een paar dagen rust, voldoende drinken en zo nodig pijnstillers weer bovenop. Als de koorts langer aanhoudt dan drie, vier dagen, de klachten erger zijn dan je zou verwachten bij griep of je last krijgt van benauwdheid, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.”

Categorie:
Provincie: