woensdag, 16. april 2014 - 8:36 Update: 03-07-2014 0:38

Mexico vraagt Nederlandse hulp tegen overstromingen

Foto van Zeelandbrug | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen gaan in Mexico helpen om nieuwe overstromingen te voorkomen. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) tekende dinsdagavond een overeenkomst met David Korenfeld Federman van het ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen van Mexico voor samenwerking op het gebied van watermanagement.

Minister Ploumen: 'Op diverse plekken, waar onder de deelstaat Tabasco, zijn de afgelopen jaren bevolking en bedrijven meermaals geteisterd door overstromingen. Om herhaling te voorkomen is een aanpak nodig waarin rekening wordt gehouden met economische, sociale en ecologische effecten. Een voorbeeld daarvan is de inzet van het Dutch Risk Reduction Team dat met het oog daarop, in samenwerking met de lokale autoriteiten, een plan maakt. Vervolgens is de Nederlandse watersector uitstekend gepositioneerd om de commerciële opdrachten die daaruit voortkomen binnen te halen.'

Na bemiddeling van de Nederlandse ambassade in Mexico riep de gouverneur van de deelstaat Tabasco de hulp in van het DRR-Team. Dit team is een gezamenlijk initiatief van de ministers Ploumen en Schultz-Van Haegen (Infrastructuur en Milieu) om experts van bedrijven en kennisinstellingen uit de Nederlandse watersector snel te kunnen inzetten na overstromingen, droogte en watervervuiling.

Het DRR-team richt zich op wederopbouw en preventie, niet op noodhulp. De experts geven vooral advies over oplossingen, maar ze kijken ook meteen waar kansen liggen voor Nederlandse bedrijven om daaraan bij te dragen. 'Een prachtige combinatie van hulp en handel', aldus Ploumen.

Nederlandse ambassades zijn een half jaar geleden begonnen om het DRR-team onder de aandacht te brengen van buitenlandse overheden. Die blijken zeer geïnteresseerd. Behalve in Mexico zijn er ook al afspraken over de inzet van het DRR-team in China, Birma, Filipijnen en Senegal.

Provincie: