woensdag, 5. maart 2014 - 12:05 Update: 03-07-2014 0:41

Microbiologen uiten kritiek op inspectie gezondheidszorg

Foto van ziekenhuis | Archief EHF
Foto: Archief EHF

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) hebben zes vooraanstaande microbiologen kritiek geuit op de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ),

Dit melden verschillende media woensdag. Volgens de medisch microbiologen probeert de IGZ op een verkeerde manier de resistentie tegen antibiotia in ziekenhuizen terug te brengen. Ze vinden dat de IGZ zich te eenzijdig richt op de procesindicatoren.

De microbiologen laten in het NTvG weten dat de aanpak die de IGZ van ziekenhuizen verlangt veel geld gaat kosten, maar dat er geen garantie is dat deze aanpak resultaat zal hebben.

Vorig jaar publiceerde de IGZ twee rapporten over infectiepreventie in zowel ziekenhuizen als verpleeghuizen. IGZ: 'Ziekenhuizen zijn niet goed voorbereid op de toename van BRMO (bijzonder resistente micro-organismen). De richtlijnen worden onvoldoende nageleefd.' Volgens IGZ was de situatie in verpleeghuizen nog ernstiger.  De inspectie vindt dat artsen en verpleegkundigen vaak de basisregels schenden. Zo blijkt dat ze bijvoorbeeld horloges en sieraden dragen als ze werken. En verder zouden artsen en verpleegkundigen veel te weinig hun handen wassen. En ook de schoonmaak van de ziekenhuizen is niet zoals die moet zijn.

De microbiologen vinden dat de IGZ alleen maar heeft gekeken of de regels wel goed worden toegepast en niet naar de resultaten in de ziekenhuizen. Volgens hen moet de IGZ juist onderzoeken hoe groot de kans is dat een patieënt in een Nederlands ziekenhuis een infectie oploopt en of die kans in de laatste jaren is toegenomen. In hun commentaar schrijven de microbiologen dat er nergens zo weinig ernstige ziekenhuisinfecties voorkoomen als in de Nederlandse en Scandinavische ziekenhuizen.

Categorie: