woensdag, 14. mei 2014 - 13:09 Update: 03-07-2014 0:36

Milieudefensie wil fijnstofkanonnen tweetakt verbieden

foto van uitstoot fijnstof | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

Milieudefensie roept op tot een verbod op de verkoop van vervuilende tweetakt scooters.

Vandaag opende de Volkskrant, naar aanleiding van onderzoek in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Nature, met een artikel over de tweetakt scooter, die tot duizenden keren vervuilender zijn dan bestelbusjes. Tweetakt verbrandingsmotoren lopen op een mengsel van benzine en smeerolie en hebben een slecht verbrandingsproces, waardoor ze veel meer fijnstof uitstoten dan andere motoren.

“Tweetakt is iets voor in het museum, deze fijnstofkanonnen horen niet meer thuis in het moderne verkeer,” aldus Anne Knol van Milieudefensie. “Luchtvervuiling is een groot probleem in Nederlandse steden, door het meest vervuilende verkeer aan te pakken wordt de lucht in de steden een stuk gezonder.”

Naast fijnstof komen er ook giftige gassen uit de uitlaat van de verouderde scooter. Er worden bijvoorbeeld grote hoeveelheden van het kankerverwekkende benzeen uitgestoten. Tot 150 keer de norm waarbij de arbo-wetgeving in de Verenigde Staten adembescherming voorschrijft.

Luchtvervuiling kan leiden tot ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. De kleinste deeltjes ultrafijnstof en roet dringen diep door in je longen en kunnen ook in de bloedsomloop komen. Ieder jaar sterven duizenden mensen eerder, vaak na een langdurige ziekte.

Kijk hier voor een uitgebreider standpunt van Milieudefensie over brommers en scooters en de effecten op luchtkwaliteit https://www.milieudefensie.nl/luchtkwaliteit/probleem-en-oplossing/brommers-en-scooters-een-groeiend-probleem