dinsdag, 18. februari 2014 - 12:11 Update: 03-07-2014 0:42

Militairen oefenen tussen Friese bevolking

foto van defensie oefening | Defensie
Foto: Defensie

Maandag is de oefening Dutch Bizon van start gegaan. Ruim 1.300 militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte oefenen tot 26 februari in en rond Harlingen en Drachten.

De brigade zal een stabilisatieoperatie uitvoeren, wat zoveel betekent als zorgen voor rust en stabiliteit in een door oorlog en geweld geteisterd gebied. Om de operatie zo realistisch mogelijk te maken, zal de oefening plaatsvinden tussen, voor en met de Friese inwoners. Zo lopen de militairen patrouilles in dorpen en steden en zijn er verkeersluizen waarbij de militairen leren hoe ze auto’s moeten doorzoeken. Deelname hieraan is voor de bevolking uiteraard geheel vrijwillig.

Oproep
De landmacht heeft de inwoners van Friesland wel uitgenodigd om zoveel mogelijk mee te doen met de oefening. Dit kan door in gesprek te gaan met de patrouillerende militairen of aan te sluiten bij de verkeerssluizen. Zo ontstaat er voor de landmachters een realistische oefenomgeving en kunnen de burgers een beter beeld krijgen van hoe de militairen te werk gaan.

Door het land
De landmacht spreidt grote oefeningen door het land om zoveel mogelijk burgers eens kennis te laten maken met de landmacht en haar werk. Daarnaast biedt Friesland weer andere uitdagingen dan bijvoorbeeld het heuvellandschap in Zuid-Limburg.

Jubileumtruck
In kader van ‘Koninklijke Landmacht 200 jaar’ staat er voor de Friese jeugd op 21 februari bij drafcentrum Victoriepark in Wolvega een speciale jubileumtruck. Geïnteresseerde jongeren kunnen daar informatie krijgen over de landmacht en ze ontvangen een presentje ter herinnering aan de oefening Dutch Bizon.

Provincie:
Blik op 112: