dinsdag, 30. december 2014 - 17:45 Update: 30-12-2014 19:21

Miljardairs in 2014 nog weer rijker geworden

Rijksten ter wereld zijn nog rijker geworden
Foto: Archief FBF

Uit de miljardairslijst, die persbureau Bloomberg dagelijks bijhoudt, blijkt dat de rijksten der aarde ook dit jaar weer rijker zijn geworden.

Dit jaar kon de top vierhonderd van de lijst zo'n slordige 92 miljard dollar (ongeveer 76 miljard euro) aan hun vermogen toevoegen. Bill Gates, medeoprichter van de Microsoft, is met 87,6 miljard dollar de rijkste persoon van de wereld. Bloomberg denkt dat zijn vermogen in het afgelopen jaar met 9,1 miljard dollar is toegenomen. Op de tweede plaats staat superbelegger Warren Buffett met 74,5 miljoen dollar. Dit melden verschillende media dinsdag.

De Chinees Jack Ma de oprichter van internetgigant Alibaba is een opvallende stijger. Zijn vermogen staat nu op 22 miljard dollar. Hij zag zijn vermogen met 3,7 miljard dollar toenemen. Daarmee is hij de rijkste Aziaat geworden. De meest vermogende persoon van Nederland is Charlene de Carvalho-Heineken. Charlene de Carvalho is de dochter van Freddy Heineken en staat met haar vermogen op de 125ste plek van de Bloomberg top-400.

Een andere rijke Europeaan is Ingvar Kamprad, de oprichter van IKEA. Zijn vermogen slonk het afgelopen jaar met 15 procent naar 45 miljard dollar. Toch is hij daarmee nog altijd de op 7 na rijkste persoon van de aarde. Ook voor veel rijke Russen liep het vermogen terug. De Westerse sancties hebben invloed op de koersen in Moskou en daardoor op het vermogen van veel Russen.