donderdag, 6. februari 2014 - 21:11 Update: 03-07-2014 0:43

Minder bijstand en AOW als kosten gedeeld kunnen worden

Foto van geld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Bijstandsgerechtigden krijgen vanaf volgend jaar een lagere uitkering als ze de kosten van levensonderhoud kunnen delen met huisgenoten.

Hetzelfde geldt voor AOW'ers, als ze bijvoorbeeld samenwonen met hun kinderen. Bij de behandeling van de nieuwe bijstandswet in de Tweede kamer bleek donderdagavond dat staatssecretaris Jette Klijnsma vasthoudt aan dit plan, zo melden verschillende media.

Een groot deel van de oppositie liet al weten tegen de nieuwe bijstandswet te zijn. Zo wilde het CDA en 50PLUS bijvoorbeeld dat de AOW'ers worden ontzien. Pieter Heerma (CDA) wil de AOW niet gelijk stellen aan de bijstand, omdat gepensioneeden niet meer geprikkeld hoeven te worden om werk te zoeken. Maar Jette Klijnsma vindt dat AOW'ers wel gekort mogen worden als ze bijvoorbeeld hun kosten voor gas en licht kunnen delen. Ze gaf aan dat gehuwde gepensioneerden nu al een lagere AOW krijgen dan alleenstaanden. De staatssecretaris maakt mogelijk wel uitzondering voor gezinnen met thuiswonende kinderen van 18 tot 20 jaar, want voor deze kleine groep pakt de kostendelersnorm onrechtvaardiger uit dan voor de rest.

Kern van de nieuwe bijstandswet is dat de regels strenger worden. Bijstandsgerechtigden kunnen nu bijvoorbeeld gedwongen worden te verhuizen voor een baan en gemeenten kunnen tegenprestaties vragen in  ruil voor de uitkering. Bijstandgerechtigden die niet meewerken, krijgen forse sancties.

Klijnsma zal ook een regel versoepelen om tegemoet te komen aan de wensen van de CU en de SGP. Zo komt er geen sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met jonge kinderen.

Provincie:
Tag(s):