dinsdag, 25. maart 2014 - 18:03 Update: 03-07-2014 0:39

Minder boeken verkocht tijdens Boekenweek

Foto van boek bladeren | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Tijdens de Boekenweek 2014 zijn er 3,1% minder boeken verkocht dan vorig jaar. Dit meldt de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) dinsdag.

'Met een grote retailer die wegens omstandigheden niet participeerde, kwam de totale omzet aan Nederlandstalige boeken tijdens de Boekenweek bij de deelnemende boekhandels op -3,1% uit ten opzichte van vorig jaar', aldus CPNB.

Meedoen aan de Boekenweek blijkt te lonen, aangezien de totale markt het dezelfde periode veel slechter deed. Met name de zelfstandige boekhandel lijkt zich positief te onderscheiden. De vraag naar extra levering van het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw van Tommy Wieringa was enorm. Het Boekenweekessay Arctisch dagboek van Jelle Brandt Corstius beleefde nog tijdens de Boekenweek een tweede druk, een unicum. De CPNB, organisator van de Boekenweek, kijkt terug op een positieve en succesvolle editie.


Een mooie jonge vrouw van Tommy Wieringa verscheen in een oplage van 700.000 exemplaren, waar bovenop nog een recordaantal van 9000 e-boeken komt. Het geschenk werd lovend ontvangen door recensenten en nog voor verschijnen waren de vertaalrechten van Een mooie jonge vrouw al aan zes landen verkocht. Ook andere boeken van Wieringa deden het goed, er staan 3 titels van hem in De Bestseller 60. Het Boekenweekessay Arctisch dagboek van Jelle Brandt Corstius staat sinds het eerste weekend van de Boekenweek op de eerste plaats in De Bestseller 60 en moest halverwege de week worden bijgedrukt. De bundel Ondertussen ergens anders vond grif aftrek onder leden van de Bibliotheek. De schrijfwedstrijd die de Bibliotheek in samenwerking met Djoser en Nederland Schrijft organiseert heeft inmiddels al ruim 850 reisverhalen opgeleverd. Nog tot en met 31 maart kunnen verhalen worden ingestuurd.

NS is hoofdsponsor van de Boekenweek en daarom kon op zondag 16 maart voor de 13e keer gratis met het Boekenweekgeschenk met de trein worden gereisd. Daar maakten 240.000 reizigers gebruik van, 5000 meer dan in 2013. Het Boekenbal voor Lezers werd dit jaar in Leeuwarden gehouden en trok ruim 1000 bezoekers.

Voor het eerst werd de Boekenweek zowel in Nederland als in Vlaanderen gehouden. Boek.be, die de Boekenweek in Vlaanderen organiseert, publiceert later deze week de cijfers van de Boekenweek. Half april wordt bekendgemaakt wie het Boekenweekgeschenk 2015 gaat schrijven.

De cijfers van de Boekenweek 2014 komen tot stand in samenwerking met KVB-smb / GfK.