donderdag, 28. augustus 2014 - 10:15 Update: 28-08-2014 12:15

Minister Ploumen maandag naar door oorlog geteisterd Zuid-Sudan

Foto van Lilianne Ploumen | RVD
Foto: RVD
Den Haag

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) reist van maandag 1 tot en met donderdag 4 september naar Zuid-Sudan. De burgeroorlog in dat land heeft een grote humanitaire crisis veroorzaakt. Inmiddels zijn 1,3 miljoen mensen ontheemd geraakt, 440.000 mensen naar het buitenland gevlucht.

 

Met haar bezoek onderstreept de minister haar blijvende betrokkenheid bij de bevolking van Zuid-Sudan. ‘Dat de regering in Juba zijn verantwoordelijkheid heeft laten liggen is zeer ernstig. Maar de mensen die daarvan de dupe zijn geworden kunnen we niet in de steek laten.’

De reis van de minister bestaat uit 3 onderdelen. Zo staat een bezoek gepland aan de stad Bentiu in het noorden die zwaar is getroffen en waar het oorlogsgeweld ook nu nog doorgaat. Momenteel is het luchtruim boven Bentiu, als gevolg van het neerstorten van een VN-helikopter eerder deze week, nog gesloten. Maar het is de bedoeling dat de minister met eigen ogen ziet hoe ruim 40.000 Zuid-Soedanezen, die daar op het VN-kamp hun toevlucht hebben gezocht, eraan toe zijn. Ondanks geboden humanitaire hulp leven ze in zeer moeilijke omstandigheden.

Naast Bentiu gaat de minister ook naar Yei in het zuiden. Yei ligt in een gebied is waar het grotendeels rustig is gebleven en door Nederland gesteunde ontwikkelingsprojecten zonder grote problemen gecontinueerd worden.

In de hoofdstad Juba staat een gesprek met de Zuid-Soedanese minister van kabinetszaken op het programma. Minister Ploumen besloot dit voorjaar de financiering van projecten, waarbij de centrale overheid de belangrijkste partner was, op te schorten. In plaats daarvan verhoogde de minister de noodhulp aan de bevolking. Tot nu toe is 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. De minister heeft meerdere malen duidelijk gemaakt ontevreden te zijn over de inspanningen van de regering en de gewapende oppositie om tot vrede te komen. Zij zal in Juba aangeven dat van hervatting van steun alleen sprake kan zijn als de partijen concrete stappen op weg naar vrede zetten en direct een einde maken aan het geweld. ‘Zodat de Zuid-Sudanese bevolking weer uitzicht krijgt op een menswaardig bestaan’, aldus Ploumen.

Provincie:
Tag(s):