dinsdag, 11. februari 2014 - 8:58 Update: 03-07-2014 0:42

Minister-president Rutte bezoekt NFI in de aanloop naar NSS 2014

foto van NFI | EHF
Foto: EHF
Den Haag

Minister-president Rutte brengt maandag 17 februari 2014 een bezoek aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). In de aanloop naar de Nuclear Security Summit (NSS) 2014 in Den Haag laat de minister-president zich, als voorzitter van deze NSS, informeren over de rol van forensisch onderzoek bij een nucleair of radiologisch incident.

Minister-president Rutte krijgt allereerst een toelichting op het NFI-programma 'Forensics in Nuclear Security'. Aansluitend woont de minister-president een demonstratie bij van een 'virtual game'. Deze game wordt onder meer gebruikt om personen te trainen die als eerste ter plaatse zijn bij een nucleair of radiologisch incident, zoals ambulancemedewerkers of de brandweer. Daarna volgt een rondleiding door het forensisch laboratorium. Daar spreekt de minister-president met deskundigen over de risico's van vuile bommen en manieren waarop DNA-onderzoek en intelligente data-analyse kunnen bijdragen aan nucleaire veiligheid.

De NSS vindt 24 en 25 maart plaats in Den Haag, en staat in het teken van het voorkomen van nucleair terrorisme. Het NFI heeft na de NSS van 2010 in Washington het internationale programma 'Forensics in Nuclear Security' ontwikkeld, met als doel de nucleaire en forensische wetenschap dichter bij elkaar te brengen. Het programma wordt tijdens de komende top gepresenteerd en is een van de bijdragen die Nederland levert aan de NSS 2014.

Provincie: