maandag, 24. maart 2014 - 19:28 Update: 03-07-2014 0:39

Minister-president Rutte: ‘Tevreden over eerste dag NSS’

Foto van Mark Rutte | Min. Alg. Zaken
Foto: Min. Alg. Zaken
Den Haag

Minister-president Rutte na de eerste dag van de Nuclear Security Summit: ‘Het was een goede eerste dag. Ik ben als voorzitter van deze NSS zeer tevreden. We zijn pas halverwege, maar ik ben ervan overtuigd dat we morgen in dezelfde uitstekende sfeer verder kunnen.’

Na de openingstoespraken hebben de 53 deelnemende landen vanmiddag hun nationale verklaringen gepresenteerd. Een aantal landen heeft dat gedaan in de vorm van videostatements. Uit de nationale statements sprak breed vastberadenheid om van het NSS-proces een succes te maken. Rutte: ‘We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen: het voorkomen van nucleair terrorisme.’

Vervolgens hebben de 58 leiders op basis van een fictief maar realistisch scenario gesproken over wat hen te doen staat als nucleair materiaal daadwerkelijk in verkeerde handen dreigt te vallen. Wat doen landen nationaal en hoe werken ze internationaal samen? Hoe voorkomen we een dergelijk incident? Het is voor het eerst dat op deze interactieve manier wordt gewerkt tijdens een topconferentie van deze omvang.

Morgen zal onder meer een bijeenkomst plaatsvinden waarbij de leiders in een informele setting over de toekomst van het NSS proces spreken.

De Nuclear Security Summit wordt dinsdag afgesloten met een persconferentie van minister-president Rutte en president Obama, de voorzitter van de volgende NSS in Washington in 2016.

Provincie:
Tag(s):
nss, top