dinsdag, 11. februari 2014 - 9:43 Update: 03-07-2014 0:42

MMC start met roesje bij curettage

MMC start met roesje bij curettage
Foto: Archief FBF.nl
Eindhoven

Helaas loopt een zwangerschap soms anders dan gepland en is er sprake van een miskraam.

Vanaf nu krijgen vrouwen met een miskraam waarbij een curettage is gewenst in Máxima Medisch Centrum (MMC) de mogelijkheid deze te laten uitvoeren onder sedatie (ook wel ‘roesje’ genoemd). Patiënten herstellen sneller na de ingreep en deze is minder belastend. MMC is in de regio Eindhoven het eerste ziekenhuis dat curettage onder een roesje aanbiedt. 

“Curettage met een roesje is voor de patiënt minder belastend dan onder algehele narcose, zoals dit voorheen gebeurde”, vertelt gynaecoloog Erik Boss. “De ingreep duurt nu slechts 5 á 10 minuten en een uur later kan de patiënt alweer naar huis. Voorheen verbleven zij een dag in het ziekenhuis om te herstellen van de behandeling en de narcose.” Een miskraam is al verdrietig genoeg, daarom is het goed dat op deze manier de patiënt snel weer in haar eigen vertrouwde omgeving thuis is.”

Binnen 2-3 dagen afspraak gynaecoloog én behandeling
De curettage vindt plaats op de poliklinische operatiekamers van MMC, locatie Eindhoven, dé ziekenhuislocatie voor planbare zorg. Dit heeft als voordelen voor de patiënt dat de wachttijd zeer kort is én dat binnen 2 à 3 dagen zowel een intakegesprek met de gynaecoloog als de behandeling plaatsvindt. Zo is de patiënt altijd binnen enkele dagen geholpen

Miskraam en curettage
Bij een miskraam gaat er in de eerste vier maanden van de zwangerschap iets mis met de aanleg van het embryo. Daardoor komt het niet tot ontwikkeling of groeit het niet verder door. Om de miskraam te laten plaatsvinden kan onder andere gekozen worden voor curettage. Dit is een kleine ingreep, waarbij de baarmoederholte via de vagina wordt schoongemaakt met een dun zuigslangetje (vacuümcurette) of met een soort lepeltje (curette).

Categorie: