maandag, 17. februari 2014 - 15:42 Update: 03-07-2014 0:42

Moeder niet strafbaar voor doden zoontje, wel TBS

Foto van vrouwelijke verdachte in rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De 43-jarige vrouw die in april 2013 haar 7-jarige zoontje doodde in de vrouwenopvang Susan Rose in Roosendaal, is volgens de rechtbank niet strafbaar omdat zij leed aan een ernstige waanstoornis en daardoor ontoerekeningsvatbaar was. Dit meldt de rechtbank maandagmiddag.

TBS
Wel legt de rechtbank haar TBS met voorwaarden op.

Bewezen
De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de vrouw op 21 april 2013 haar zoontje heeft gedood door hem met een mesje de keel en polsen door te snijden en een kussen op zijn hoofd te duwen. Zij heeft geprobeerd ook haar eigen pols en keel door te snijden. Daarna heeft zij 112 gebeld. Toen de politie ter plaatse kwam, was het zoontje al overleden.

Ontoerekeningsvatbaar
De vrouw is onderzocht door deskundigen van het Pieter Baan Centrum. De rechtbank is op basis van de rapporten en verklaringen van deze deskundigen van oordeel dat de vrouw bij het plegen van het feit ontoerekeningsvatbaar was omdat zij leed aan een ernstige psychose en handelde vanuit een heftige angst en wanhoop. Om die reden heeft de rechtbank de vrouw ontslagen van rechtsvervolging. De vrouw en haar directe familie zullen moeten leven met het intense gemis van hun (klein)zoon en neefje.

Psychiatrische behandeling
Wel heeft de rechtbank geoordeeld dat aan de vrouw de maatregel TBS met voorwaarden moet worden opgelegd, gezien de ernst van het feit en de stoornis en ook de grote kans op herhaling. Daarmee volgt de rechtbank het advies van de deskundigen. De maatregel TBS met voorwaarden kan maximaal 9 jaar duren. De vrouw moet lange tijd worden behandeld in een psychiatrische kliniek. Daarna kan onder strikt toezicht en begeleiding zeer geleidelijk worden gewerkt aan terugkeer in de maatschappij. TBS met dwangverpleging acht de rechtbank niet nodig, omdat de vrouw zelf enig ziekte-inzicht heeft, mee wil werken aan behandeling en er geen vluchtgevaar is.