donderdag, 20. februari 2014 - 22:52 Update: 03-07-2014 0:41

Mogelijk akkoord Oekraïense president Janoekovitsj en tegenstanders

Foto van geweld Kiev | Kiev
Foto: YouTube

Donderdag zijn de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel het eens geworden over het opleggen van sancties aan de verantwoordelijken voor het geweld in Oekraïne.

Twee van de belangrijkste punten zijn het bevriezen van tegoeden en het inhouden van visa. President Janoekovitsj lijkt inmiddels over stag te gaan met vervroegde verkiezingen.

Meer dan 100 doden

Al voor een derde dag lopen demonstraties in de hoofdstad Kiev volledig uit de hand. De oproerpolitie schoot ook vandaag opnieuw met scherp op de demonstranten. Ook nu vielen aan beide kanten doden en vele gewonden. 

In Oekraïne wordt al drie maanden betoogd nadat de president weigerde een handelsakkoord met de EU te ondertekenen. Het land is verdeeld over welke kant het uit moet: die van het Westen of die van Rusland.

Feest Poetin verpest
Zowel Europa, de VS en Rusland lijken achter de feiten aan te lopen nu een burgeroorlog op handen lijkt door de ernstige verdeelheid in het land. De kans dat Rusland President Janoekovitsj militair komt helpen, lijkt met de dag meer uitgesloten. Rusland schonk Janoekovitsj miljoenen om de demonstraties de kop in te drukken nog voor de Olympische winterspelen. Dit had het feestje moeten worden voor Poetin. Maar al het Russische geld lijkt in rook op te zijn gegaan en dat zal Poetin Janoekovitsj niet in dank afnemen.

Mogelijk vandaag toch een akkoord

De Oekraïense president Victor Janoekovitsj heeft vrijdagochtend vroeg gezegd dat er een akkoord ligt met zijn tegenstanders. De afspraken, waarover nog geen details bekend zijn, zouden vrijdag nog worden ondertekend.