vrijdag, 16. mei 2014 - 13:58 Update: 03-07-2014 0:36

Mond weerspiegelt algehele gezondheid

Foto van tandarts en patiëntt | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Nieuwegein

Er valt aan de hand van iemands mondgezondheid te bepalen of er verband bestaat met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes, vroeggeboorte, obesitas en zelfs dementie.

Dit stelt de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT), de beroepsvereniging van tandartsen in Nederland, vrijdag.

Vandaag kondigt zij op haar jubileumcongres de oprichting aan van het NMT Fonds Mondgezondheid. Het fonds wil na het jubileumjaar aandacht blijven vragen voor de impact van mondgezondheid op iemands algehele gezondheid.

Naast het stimuleren van onderzoek op dit gebied en het geven van voorlichting biedt het fonds in speciaal geselecteerde projecten ook concrete steun aan groepen patiënten.

Pilotproject
In het kader van het 100-jarig bestaan van de NMT dit jaar start het fonds met een pilotproject waar 100 tandartspraktijken zorg bieden aan cliënten van de voedselbank.

Naast de NMT zijn Henry Schein, de VvAA en Philips Oral Care partners van het fonds.

NMT-voorzitter Barnasconi: “De NMT heeft er in dit jubileumjaar bewust voor gekozen om het belang van een gezonde mond centraal te stellen. We zijn blij dat we met hulp van onze partners ook na ons jubileum met het NMT Fonds Mondgezondheid aandacht kunnen blijven vragen voor de impact van mondgezondheid op iemands algehele gezondheid. Tandheelkunde is van onvoorwaardelijke betekenis voor de volksgezondheid en met een gezonde mond valt gezondheidswinst te behalen. Uit onderzoek blijkt dat een ongezonde mond een verband heeft met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes, vroeggeboorte, obesitas en zelfs dementie.”

Belang van gezonde mond
Barnasconi benadrukt het belang van een gezonde mond: “De mond is een enorm belangrijk orgaan in je lichaam. Je gebruikt je mond continu, om te praten, te eten, te lachen, te drinken of te zoenen. Wat veel mensen niet weten is dat de mond ook veel verklapt over hoe het met iemands algehele gezondheid is gesteld. En andersom kan een slechte mondgezondheid een bedreiging vormen voor de algehele gezondheid.”
 

 

Categorie:
Tag(s):