donderdag, 5. juni 2014 - 10:44 Update: 03-07-2014 0:35

Mooie weer helpt horeca aan groei

foto van horeca | fbf
Foto: fbf
Den Haag

In het eerste kwartaal van 2014 behaalde de traditionele horeca een seizoengecorrigeerde volumegroei van 1,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

De horeca was daarmee dit kwartaal een stimulans voor de economie. De omzet van de horeca groeide in deze periode met 1,6 procent. Dit zijn de hoogst gemeten groeicijfers in een eerste kwartaal sinds 2006. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend gemaakt.

Consumenten en ondernemers gaven in het eerste kwartaal seizoengecorrigeerd meer geld uit in horecagelegenheden dan in het voorgaande kwartaal. Deze groei is mede het gevolg van de uitzonderlijk zachte winter van 2014. Vooral restaurants hadden een goed eerste kwartaal en behaalden een omzetgroei van 2,1 procent ten opzichte van voorgaand kwartaal. Hotels en cafetaria’s kenden een omzetgroei van respectievelijk 1,6 en 1,7 procent.
Lichte omzetkrimp voor cafés
Alleen de cafés lieten, ondanks de zachte winter, met -0,1 procent nog een minimale krimp van de omzet zien. De omzetontwikkeling van cafés blijft al langer achter bij de overige horeca. Cafés hebben, mogelijk meer dan andere horecagelegenheden, te maken met de effecten van overheidsmaatregelen. Sinds januari van dit jaar is de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik verhoogd en eerdere btw- en accijnsverhogingen werken vooral door in de prijzen van de cafés.

Categorie:
Tag(s):