woensdag, 29. januari 2014 - 8:02 Update: 03-07-2014 0:43

Na examenfraude ROC Amsterdam moeten 825 examens over

Foto van eindexamen HAVO VWO | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Op het ROC Amsterdam is een grote examenfraude ontdekt.

De school heeft achterhaald dat er examens zijn gestolen. Het gaat om examens van vier vakken van de opleiding Juridische Dienstverlening. De examens zijn via sms en Whats App te koop aangeboden. Dit meldt de Telegraaf woensdag.

Om de zaak verder uit te zoeken heeft de school een recherchebureau ingeschakeld. Omdat het over schoolexamens gaat en niet over het centraal examen, krijgt de fraude geen landelijke gevolgen. Door de fraude moeten wel 825 examens opnieuws worden afgenomen. De Onderwijs Inspectie is hierover geïnformeerd. Leerlingen die door de fraude zijn gedupeerd kunnen morgen en overmorgen de examens opnieuw maken. Daarover zijn zij inmiddels schriftelijk op de hoogte gesteld.

Een woordvoerder van het ROC van Amsterdam heeft laten weten  dat er een anonieme tip was binnengekomen. Vervolgens bleken de cijfers van de examens opvallend hoog te zijn. De school heeft Hoffman Bedrijfsrecherche BV uit Almere ingeschakeld om de fraudezaak te onderzoeken. Uit interviews met medewerkers, docenten en leerlingen moet blijken hoeveel personen betrokken zijn bij het stelen en verspreiden van de examens. Afhankelijk van de uitslag, gaat de school over op aangifte.

Vorig jaar was er een grote fraudezaak op de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam. Elf jongeren staan nu terecht in die zaak. Het OM komt vandaag met de strafeisen. Die fraude had een landelijke uitstraling. 17.000 leerlingen moesten het examen Frans overdoen.

 

Provincie: