maandag, 10. februari 2014 - 22:39 Update: 03-07-2014 0:42

Na Prénatal en Coolcat tekent nu ook Wibra Bangladesh-akkoord

Foto van kledingzaak | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Textielketen Wibra heeft nu ook zijn handtekening gezet onder een akkoord waarin de veiligheid in kledingfabrieken in Bangladesh wordt geregeld. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

Vorig jaar november viel minister Lilianne Ploumen (PvdA) van Buitenlandse Handel openlijk een aantal bedrijven aan, die volgens haar het convenant niet wilden ondertekenen. Als voorbeeld noemde ze Wibra, Prénatal en Coolcat. Ze verweet de ketens dat ze geen verantwoording wilden nemen voor de textielarbeiders die goedkoop en onder slechte omstandigheden de kleding maakten.

De bedrijven wilden naar verluidt in oktober vorig jaar nog niet akkoord gaan, omdat er te veel onduidelijkheden waren over hoe de brancheafspraken de Bengaalse kledingindustrie precies verder kunnen helpen. Volgens Wibra bevat het akkoord nog altijd onduidelijkheden, maar het bedrijf heeft getekend omdat het er voldoende vertrouwen in heeft dat het goedkomt, zo melden verschillende media maandag. Wibra was al langer bezig om te kijken of het zich achter het akkoord kon scharen. Maar nu zijn er volgens Wibra voldoende onduidelijkheden weggenomen. In een media-verklaring zegt het bedrijf uit Epe: 'Hoewel de tekst van het akkoord op dit moment nog altijd niet volkomen helder is en zodoende op sommige punten ruimte voor discussie laat, is hierin een positieve ontwikkeling zichtbaar.'

Prénatal tekende eind november als eerste van de drie genoemde bedrijven het veiligheidsakkoord, gevolgd door modeketen Coolcat die dat een paar weken later deed, ondanks veel kritiek op minister Ploumen. Aanleiding voor de actie van minister Ploumen om Nederlandse bedrijven het veiligheidsakkoord te laten tekenen was het instorten van een kledingfabriek in Bangladesh op 24 april, waarbij meer dan 1.000 mensen om het leven kwamen.

Categorie: