vrijdag, 24. oktober 2014 - 8:50 Update: 24-10-2014 18:12

Naheffing van 642 miljoen euro van EU

Nederland krijgt naheffing van 642 miljoen euro van de EU
Foto: Min. Alg. Zaken

Door de nieuwe wereldwijde rekenmethode, waaronder ook inkomsten uit drugshandel en prostitutie worden meegerekend, heeft Nederland een naheffing van 642 miljoen euro van de Europese Unie gekregen.

Ieder lid van de Europese Unie moet een deel van het bruto binnenlands product afdragen. Door de nieuwe rekenmethode deed Nederland het de afgelopen jaren beter dan eerder berekend. Volgens Rutte gaat het niet om de nieuwe rekenmethode, maar is het bbp van Nederland opnieuw berekend.

Premier Rutte zegt : ‘"Deze mededeling is een onaangename verrassing en roept heel veel vragen op. ‘We gaan het tot op de bodem uitzoeken en natuurlijk gaan we hierover de discussie aan met de Europese Commissie.’

Door de nieuwe rekenmethode is niet alleen Nederland de klos. Ook het Verenigd Koninkrijk moet terug betalen aan de EU. Dit gaat om een bedrag van 2 miljard euro. De landen die hierbij garen spinnen zijn bijvoorbeeld Duitsland. Die krijgt 780 miljoen euro op zijn bankrekening bijgeschreven. Polen krijgt 316 miljoen euro terug en Frankrijk meer dan een miljard. 

Categorie:
Provincie: