maandag, 8. december 2014 - 22:22 Update: 08-12-2014 22:23

Nationaal Comité 4 en 5 mei draagt archief over Den Haag

Nationaal Comité 4 en 5 mei draagt archief over Den Haag
Den Haag

Op maandag 8 december heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei zijn archief overgedragen aan het Nationaal Archief in Den Haag.

Het archief bevat 19 meter documenten, foto’s en publiciteitsmateriaal van verschillende instanties die zich  hebben beziggehouden met het herdenken van de oorlogsslachtoffers en het vieren van de bevrijding in 1945.  Dit complete archief laat de geschiedenis zien van herdenken en vieren in Nederland.

“Wij zijn verheugd dat door de overdracht het archief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei nu ook beschikbaar is voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van herdenken en vieren.’’ Aldus  Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, die tijdens de overdracht van het archief van het NC de samenwerking met het Nationaal Archief roemde. 

Herdenken en vieren

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft sinds zijn oprichting in 1987 het herdenken en vieren op de kaart gezet. De wijze waarop Nederland zijn slachtoffers herdenkt en de vrijheid viert is in de loop van de tijd veranderd. Het archief  geeft een mooi tijdsbeeld, van stille tochten vlak na de bevrijding tot grootse Bevrijdingsfestivals.

Tijdens de overdracht werden enkele stukken tentoongesteld die de geschiedenis van herdenken in al zijn facetten laten zien. Van draaiboeken voor 4 mei tot foto’s van de plechtigheid waarbij de Amsterdams-Joodse school Rosj Pina in aanwezigheid van prins Bernhard als eerste school het oorlogsmonument de ‘Dokwerker’ adopteerde, 25 september 1985.