donderdag, 17. juli 2014 - 15:48 Update: 17-07-2014 22:31

Nationaal Hitteplan en code geel van kracht om hitte

Code geel voor bloedhitte
Foto: fbf
De Bilt

KNMI en RIVM waarschuwen voor de hitte die de komende dagen wordt verwacht. Vrijdag en zaterdag wordt het op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden.

Veel mensen ervaren hitte als een welkome periode van terras- en strandbezoek, voor anderen kan hitte juist een bedreiging zijn voor de gezondheid.

Veel mensen ervaren hitte als een welkome periode van terras- en strandbezoek, voor anderen kan hitte juist een bedreiging zijn voor de gezondheid. 

Zondag doet de temperatuur waarschijnlijk een stapje terug en is er kans op onweer, maar het ziet er naar uit dat de zomerse warmte ook volgende week aanhoudt. Ook ‘s avonds blijft het warm en komt de temperatuur op veel plaatsen nauwelijks onder de 20 graden. Het KNMI spreekt van een tropische nacht als de minimumtemperatuur 20 graden of hoger is.

Nationaal Hitteplan van kracht
In het hele land is het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. 

Droogte
Ondanks de flinke regenbuien eerder deze maand is de bodem in sommige delen van Nederland nog steeds droog. Het KNMI brengt de droogtesituatie in ons land in kaart met het tekort aan neerslag. Het potentieel neerslagtekort wordt berekend uit de hoeveelheid regen verminderd met de verdamping gedurende het groeiseizoen tussen april en september.

Waterverdamping
In de westelijke helft van het land is het neerslagtekort opgelopen tot 100 á 150 mm. In het oosten is meer regen gevallen en is op een aantal plaatsen sprake van een neerslagoverschot. Door het zonnige en zeer warme weer zal er de komende dagen veel water verdampen (zo’n 3 tot 5 mm per dag) waardoor het neerslagtekort snel oploopt.

Tag(s):