woensdag, 5. november 2014 - 16:50 Update: 06-11-2014 9:04

Nationale actie tegen Ebola in Nederland gestart

Nationale actie in Nederland gestart tegen Ebola
Foto: Cordaid
Den Haag

Woensdag hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in Nederland een landelijke hulpactie gelanceerd om ebola een halt toe te roepen.

De ebola-uitbraak is niet enkel een medische crisis, het is ook een humanitaire ramp die complete samenlevingen ontwricht. “In West-Afrika staat alles stil”, zegt actievoorzitter namens Giro555 en Cordaid-directeur Henri van Eeghen. “Miljoenen mensen zijn getroffen.”

“Hulporganisaties zijn al maanden bezig in de getroffen gebieden”, aldus van Eeghen. Om die hulp op te schalen is dringend behoefte aan financiële middelen. Om die reden openen de Samenwerkende Hulporganisaties Giro555 en roepen Nederlanders op om de actie ‘stop de ebola-ramp’ te steunen. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Giro555 dat er een nationale actie wordt gehouden vanwege een ziekte.

Dringend meer hulp nodig

In de getroffen landen Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn momenteel bijna 5000 mensen aan de ziekte overleden. Het aantal besmettingen is 13.567 en stijgt met de dag. De sociale impact is immens. De medische zorg in deze landen is in elkaar gestort, er dreigen grote voedseltekorten te ontstaan, families zijn uit elkaar gevallen en duizenden kinderen zijn hun ouders verloren.

Aanpak

De aanpak van de ebola-crisis berust op drie pijlers, legt van der Veen namens Giro555 uit: het behandelen en isoleren van besmette mensen;opvang van weeskinderen en nabestaanden, onder meer met voedselhulp, schoon drinkwater en reguliere gezondheidszorg;het voorkomen van de verspreiding door middel van preventie en voorlichting en het traceren van mensen die besmet zijn.

Steun 'Stop de ebola-ramp'

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):